Пл-05. Признаци за еднаквост на триъгълници

Определение. Две фигури наричаме еднакви, когато при налагане съвпадат. 
Определение. Два триъгълника са еднакви, когато страните и ъглите на единия триъгълник са съответно равни на страните и ъглите на другия. 
Свойства: 
  • Ако триъгълник е еднакъв с втори триъгълник, то и вторият триъгълник е еднакъв с първия. 
  • Ако триъгълник е еднакъв с втори триъгълник, а вторият триъгълник е еднакъв с трети триъгълник, то първият и третият триъгълник също са еднакви. 
 
Теорема (първи признак за еднаквост на триъгълници). Ако две страни и ъгъл между тях от един триъгълник са съответно равни на две страни и ъгъл между тях от друг триъгълник, то триъгълниците са еднакви.
Теорема (втори признак за еднаквост на триъгълници). Ако страна и два прилежащи ъгъла от един триъгълник са съответно равни на страна и два прилежащи ъгъла на друг триъгълник, то триъгълниците са еднакви.
Теорема (ОБОБЩЕН втори признак за еднаквост на триъгълници). Ако страна и два ъгъла от един триъгълник са съответно равни на страна и два ъгъла от друг триъгълник, то триъгълниците са еднакви. 
Теорема (mpemu признак за еднаквост на триъгълници). Ако страните на един триъгълник са съответно равни на страните на друг триъгълник, то двата триъгълника са еднакви.
Обобщен признак за еднаквост на правоъгълни триъгълници. Ако два елемента от един правоъгълен триъгълник, единият от които линеен, са съответно равни на два елемента от друг правоъгълен триъгълник, то триъгълниците са еднакви.
Теорема (Четвърти признак за еднаквост на триъгълници). Ако две страни и ъгъл срещу по-голямата от тях от един триъгълник са съответно равни на две страни и ъгъл срещу по-голямата от тях от друг триъгълник, то двата триъгълника са еднакви.